2013-04-21

Vajkaramella

Tudom...tudom....csupa cukor, csupa vaj, csupa tej...de ha egyszer olyan finom, a bolti társakat simán lekörözi, és legalább tudod mit teszel bele.:))
És ne..ne is edd meg, készítsd el másnak.:D

Hozzávalók:
0, 5 liter nem tartós, 2, 8%os tej
0, 5 kg cukor
5 dkg vaj

A tejbe beleöntjük a cukrot, és föltesszük főni. Nagyon nagyon takaréklángon, vagy elektromos tűzhely 1-es fokozatán. Néha néha megkeverjük, majd amikor kezd egy kis színt kapni, akkor már ránézünk sűrűbben, hogy le ne ragadjon az alja, de itt sem kell túlzásokba esni, és ott állni mellette.
Aztán egyszercsak besűrűsödik, olyan lesz az állaga, mint a forró pudingnak..na akkor lehet tenni egy próbát..hideg vízbe egy pöttyet ejtünk a karamellből, és ha kis golyó keletkezik belőle, akkor készen van.
Ha idáig eljutottál, belekevered az 5 dkg vajat, majd jénai tál tetejébe vagy tepsibe öntöd bele. És berakod a hűtőbe egy éjszakára. Másnap tudod majd szeletelni, óvatosan.

Ez a puhább, omlósabb fajta karamell, nem pedig a fogbaragadós.
És megnyugtatlak, közben vagy húszszor fogod azt gondolni, hogy ebből sosem lesz karamell, és nem érted magad, amiért hülye módon mégis folytatod, és használod az áramot, vagy a gázt.:D Aztán eltelik az a 4-6 óra, és áhítattal nézed a szép karamell színű fényes remekedet, amivel ugyan nincsen sok macera, és még csak ott sem kell állni mellette, de mindahányszor ránézel, tele leszel kétségekkel. Szóval az elkészülte kitörő örömöt jelent...megnyugodni azonban még ekkor sem nyugodhatsz meg.:D Kérdés, hogy másnapra vajon megdermed e annyira, hogy szeletelni lehessen, vagy kanállal kell majd befalatozni? Ha véletlenül nem sikerül, és tényleg kanalazni kell..hát na bumm..piszok finom lesz úgyis.:D

Én fél adagot csináltam, két kisebb jénainak a tetejébe öntöttem bele, az egyik ma reggelre tökéletes lett, a másik viszont még nyúlós, kanalas történet. Nem tudom mi a különbség, a két tál egyforma, szerintem vastagságra is egyforma a karamell benne, a hűtő különböző magasságú polcain voltak..talán ez? Fogalmam sincs. Estig várok, hátha addigra szeletelhetővé dermed.:) Ha meg nem, akkor rájárunk így.:D


A recept innen van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése