2013-04-11

Kandírozott gyömbér

Szintén roppant jó ajándék, szerintem. :) Jól is néz ki, kis csini csatos üvegekbe zárva, kellemesen meleg kandalló vagy kályha mellett ücsörögve majszolni.... olyan igazi békebeli hangulatot áraszt. 

Hozzávalók: 
30 dkg gyömbér 
30 dkg cukor (nád, barna vagy sima, teljesen mindegy) 
4, 5 dl víz 

Fontos, hogy a gyömbér friss legyen, minél feszesebb héjú. Amelyik már olyan szottyadt, vagy puha a héja, az nem friss, és lehetséges, hogy belül fás.
A gyömbért meghámozzuk, apró kockákra, csíkokra, vagy tetszőleges kis darabokra vágjuk. 
Egy edénybe a vizet és a cukrot feltesszük főni, és amikor már gyöngyözik a szirup, akkor hozzátesszük a gyömbérdarabokat. 
Takaréklángon, olyan másfél óra alatt, sűrűn megkevergetve főzzük puhára az egészet. Vigyázzunk, ne égjen oda! 
Ezután szűrőben jó alaposan lecsepegtetjük, megforgatjuk olyan 2-3 evőkanálnyi (nád)cukorban (ízlés szerint), majd sütőpapírral bélelt tálcára, tepsibe helyezzük és szárítjuk egy vagy két napot. (nekem eddig mindig kellett a 2 nap). 
Ha kész, jól zárható üvegben sokáig eláll..már ha van ideje.:)) 

A recept innen van. 

A szirupot ne öntsétek ki, meg lehet iszogatni "taknyos" napokon, vagy teát is ízesíthetünk vele, és máris kész a gyömbéres tea. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése