2013-04-22

Holdfényben szárított paradicsom

Nem aktuális, de remélhetőleg az lesz.
Egy ideje már így készítem, Nigella receptje alapján. És bátorítok mindenkit az elkészítésére majd, ha szezon lesz, ezután lehet mellőzni a boltokban kapható drága aszalt paradicsomok vásárlását, mert éppolyan finom ez is. És ráadásul nagyon egyszerű elkészíteni. Úgyhogy, aki nem termeszt paradicsomot, annak is jobban megéri megvenni majd frissen szezon idején, mint aszalva leemelni a boltok polcairól.
íme a recept 1 adaghoz:

fél kg koktél paradicsom (vagy normális méretű durvább darabokra vágva)
2 teáskanál nagyszemű tengeri só/ vagy 1 teáskanál sima asztali finom só
1/2 teáskanál cukor
1 teáskanál szárított kakukkfű (a bolti után szabadon, de ez elhagyható nyugodtan)
2 evőkanál (30 ml) olivaolaj vagy bármilyen olaj

A sütőt 220 fokra előmelegítjük.
Vágjuk félbe a paradicsomokat és vágott felükkel felfelé tegyük egy tűzálló tálba.
Szórjuk meg a fűszerekkel, majd locsoljuk meg az olajjal.
Tegyük be a sütőbe, majd azonnal kapcsoljuk ki.
Hagyjuk bent a paradicsomokat egész éjszakára, és közben ne nyissuk ki a sütőajtót.

Ezt a receptet a tavalyi nagy kánikulában is szívesen használtam.:)

Ezt használhatjuk így kiszárítva, hűtőben tárolva jól zárható dobozban néhány hétig nem lesz baja. 
De eltehetjük üvegekbe, annyi olajjal felöntve, amennyi éppen ellepi. így is intenzív az íze, de ha simán olaj nélkül tároljátok, akkor ugyan nem áll el addig, viszont sokkal intenzívebb íze van.

Az olajos verziónál pedig, ha kifogyott az üvegből a paradicsom, nyugodtan lehet salátákhoz, öntetekhez használni.:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése