2013-04-19

Kézfertőtlenítő

A boltokban sokféle árfekvésű fertőtlenítő van, jók is, hiszen az alkohol fertőtlenít, csak sajna szárít is nagyon, azt, hogy az alkoholon kívül mik vannak még benne, szerintem hagyjuk. (nem tudom :D) 

Házilag viszont az illóolajok hatásait kihasználva szuper dolgokat lehet alkotni. Ez a recept már rengeteg helyen kering a neten, hogy elsőként hol... gondolom Lukréciánál, vagy Antal Valinál. :) 

Az eredeti recept szerint a hozzávalók: 

1 dl alkohol 
1 dl aloe vera gél 
2 dl desztillált víz 
10 csepp citrom illóolaj 
10 csepp teafa illóolaj 
5 csepp rozmaring illóolaj 

Akinek van aloe vera gélje (legjobb esetben a saját növényből nyert), akkor annak a recepten nem is kell változtatnia (esetleg, ha akar az illóolajokban.., lejjebb írom majd, hogy melyik milyen hatású) 

Elkészítése: 
Az alkoholban elkeverjük az illóolajokat, megvárjuk, míg feloldódik benne, majd az aloe géllel és a vízzel együtt egy kis pumpás flakonba töltjük. Használat előtt összerázzuk, és fújjuk. 

Akinek viszont nincs aloe gélje (nekem nincsen), az bizony használhat helyette glicerint. Viszont nem egy az egyben, hanem csak 1-2 kanállal. A többi részét vízzel egészítjük ki. Itt azért nem mondok mennyiséget, mert mindenkinek másmilyen a kanala, abból csak gondok vannak. De példaként írva, ha 30 ml a glicerin, akkor értelemszerűen a 2 dl deszt-víz helyett 2,7 kell. 

Akinek nincsen se aloe gélje, se glicerinje, az azt a hozzávalót ki is hagyhatja a receptből, az csak azért van benne, hogy annyira ne szárítsa a bőrt az alkohol. 

Az alkohol patikai 70%-os alkohol. Lehet vodka is, de akkor több vodka kell és kevesebb víz. 
Remélem így érthető a játék lényege. :) 

És akkor most arról, hogy mit is tudnak az illóolajok. 

A legintenzívebb antibakteriális hatású illóolaj a citrom, levendula, teafa és a geránium. Ezek közül mindenképp legyen benne. A citrom a streptococcust is megöli, ha megfelelő mennyiséget használunk.
A vírusok ellen szintén hatásos a levendula, a teafa, eukaliptusz, boróka, rozmaring. 
Ezek tudatában lehet a kombinációkat alkotni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése