2013-04-11

Karácsonyi pálinka

Mert bizonyám... ez is lehet tudatos. Tudom én, hogy a boltokban sokféle kapható, de igazából honnan tudni, hogy mi van a fűszerezett alkoholokban is. 
Az elkövetkező néhány bejegyzés így az alkoholokról fog szólni, mert jönnek az ünnepek, amikor a legtöbben mégiscsak koccintanak egyet, vagy mindig van valaki, akit alkohollal lehet meglepni. S ha az még saját, házilag készített, akkor a siker garantált. :)
Már június 24-e óta érlelődik a zöld dió pálinkám, a férfiaknak; nők csak óvónénik vannak, meg egy-két barátnő, szóval nőcis itókák is készülnek azért. 
Egytől egyig mindet készítettem már tavaly is (sőt még többet is, de bevallom, van, amelyik borzalom lett. :D), és most azokat osztom meg, amik valóban igazán ízletesek és finomak. 

Minden faluban, kisvárosban van olyan bácsi, aki híres a jó házi pálinkájáról. Nálunk az egyik ilyen a nagypapám, így a karácsonyi pálinkához nem kell gondolkodnom, hogy honnan vegyek tutira jó minőségű alkoholt. 
Jó 6 hétig kell minimum érlelődnie, hogy finom legyen, de ha elkészítitek, és beválik nálatok is, akkor még hamarabb is elkészíthető, de maximum 3 hónapnál tovább ne álljon. 
A receptet démétér blogjáról néztem.

A mennyiséget lehet felezni, negyedelni, stb. (attól függ, hány embert akarunk itatni belőle, vagy hány embernek akarunk ajándékozni): 

Hozzávalók: 
egy 3 literes befőttes üveg 
20 dkg magozott aszalt szilva 
20 dkg kandírozott narancshéj 
kb. 6 rúd fahéj 
kb. fél marék szegfűszeg (utálom, ha marékra van megadva a hozzávaló, mert az én kezem pici, olyan átlagos 7-8 éves gyerek méretű, így én egész marékkal tettem ezt bele, de ebben az esetben ez épp tökéletes arány!) 
3-4 szem kandírozott gyömbér 
5 nagyobb narancs leve 
2 citrom leve 
Fél liter méz 
3 dl rum 
szilvapálinka 

Az üveg aljára tesszük az aszalt szilvát (mehet bele még aszalt áfonya, aszalt szeder, ha van, de külön ezért nem kell venni, mert nem fontos bele). 
Beletesszük a kandírozott narancshéjat (lent majd írom, hogyan készül), fahéjat, szegfűszeget, gyömbért, és a narancs és citromlevet. Tehetünk bele mazsolát is, csak úgy kedvünk szerinti mennyiséget. Ráöntünk fél liternyi mézet, majd a rumot, és az üveget felöntjük szilvapálinkával. Berakjuk a kamrába, szekrénybe, ahová gondoljuk, karácsonyig párszor átforgatjuk, majd karácsonykor leszűrjük és itassuk, igyuk, ajándékozzuk. 


Természetesen venni is lehet a kandírozott narancshéjat, de ha már kifacsarjuk ennyi narancsnak a levét, akkor miért ne szánnák rá azt a kis időt, míg ezt elkészítjük. Ráadásul nincs is vele nagyon dolgunk, szóval az elkészítés nagy részében nem kell semmit csinálnunk... így az elkészítés ideje senkit ne tartson vissza. :) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése