2013-04-11

Házi joghurt

Nos, ez az, amit egyszer mindenkinek ki kellene próbálni, ha másért nem, az élmény kedvéért. Gyerekek pláne nagyon élvezik (bár nem tudom miért, de nekik ez olyan hűűű dolog :)) ). 
Idén nyáron volt a legkönnyebb dolgom, a dögmelegben, de ilyen időben is könnyedén megoldható a ház egyik melegebb pontján, vagy a sütőben. A készülő joghurtot ugyanis egy ideig 40 fokon kell tartani..hát nekem nincs sütőhőmérőm, semmi ilyesmi, így úgy szoktam, hogy tudom, a sütőm olyan 4 perc alatt éri el az 50 fokot. Szóval 3 percre bekapcsolom, majd ki, és oda megy be a becsavart, készülőben lévő joghurt. Olykor még rákapcsolok egy-egy percre, hogy a hő ne csökkenjen le nagyon, viszont feljebb se menjen. 
Akinek van cserépkályhája, ott letéve talán egyszerűbb megoldás, vagy közvetlen meleg fűtőtest elé. Nem tudom, így szoktam meg. Kísérletezzetek! De egyáltalán nem bonyolult. Aztán már csak némi gyümölcs kell, ha gyümölcsöset akartok. 
Leírni sem lehetne ennél jobban, és egyszerűbben, mint ahogyan itt olvashatjátok.

Gyümölcsjoghurtot lehet könnyedén csinálni belőle, többféleképpen is. Az egyik verzió szerint csak úgy beledobjuk a gyümölcsöket, esetleg kicsit összedarabolva, és egy ideig kevergetjük, hogy némi színt, ízt átvegyen a joghurt. 
A másik szerint a gyümölcsöt pépesítjük, hozzáadunk némi tejszínt, és így keverjük a kész házi joghurtunkhoz. így nagyon krémes joghurtunk lesz. Fini :))) 
A tejet és tejterméket persze nem árt mértékkel fogyasztani, sőt, akkor sincs semmi bajunk, ha nem is használunk ilyesmit... hiszen az anyatejet sem issza meg a kutya, mi mégis megisszuk a kisbocik tejét...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése