2013-04-09

A szappan, ha folyékony

nálunk nagyon fogy. Komolyan, mintha inná a gyerek. Persze sokszor van nálunk kisebb gyerekhad (aminek mindig nagyon várom a végét :D), és olyankor szerintem nem is nagyon csinálok mást, csak töltöm után az adagolót... ami lássuk be, drágább típusú szappan esetén havonta kisebb vagyon, bár elég utána egy gyengébb minőségű kézkrém... ha meg olcsót veszek, akkor bepótolom az árát a drága kézkrémekkel. 
Nem csak nekem száradt sokszor sebesre tőlük a kezem, hanem a páromnak is, és ami a legrosszabb, az akkor még 4 éves gyerekemnek olyan volt a keze, mintha tele lett volna nagy piros bőrkeményedésekkel, amik egy-egy rosszabb napon szétnyíltak és véreztek. Akkor kezdtem el szappant főzni. Ami nagyon szuper, ha nem számítjuk azt, hogy gyerek használja, így az alja állandóan ázik, még akkor is, ha minden nap azzal nyitsz, hogy megszárítod és rendbe rakod a szappantartót. Fürdeni meg főleg nagyon szuper vele, már a gyerek szerint.. :))) 
Szóval a szappanfőzős recepteket hagyom későbbre, ugyanis időközben ráakadtam két pillanatok alatt elkészíthető folyékony szappan receptre, amelyeknek azóta is nagy rajongója vagyok. 
Az egyszerűbb, kevesebb hozzávalós, olcsóbb fajtát osztom meg elsőként, mert igazából nekünk ez hozta rendbe a kezünket. 

Hozzávalók: 
250 gramm szappan 
2 evőkanál folyékony glicerin 
3, 8 liter víz 

A szappan: lehet bármilyen márkájú, ha boltit vesztek, legjobb valamelyik babaszappan, azok közül nem kell, hogy márkás legyen, megteszi a legolcsóbb is. Vagy bioboltokban vannak natúr szappanok, azokból is lehet válogatni, olyat, aminek nem túl erős az illata (ha nem erős az illat, akkor nincs benne sok illóolaj, ami ebben az esetben jó) 
A folyékony glicerin: patikában lehet venni, talán egy decit adnak ki egyszerre, nagyon sokáig elég, nagyon sok mindenre jó, és nagyon olcsó. (talán 2-300 ft) 
A víz sima csapvíz. 

A szappant lereszeljük nagylyukú reszelőn. A vizet föltesszük egy nagy edénybe, hozzáadjuk a szappanreszeléket és a 2 evőkanál glicerint. 
Bekapcsoljuk a tűzhelyet, és kevergetve melegítjük addig, amíg a szappan föl nem olvad benne. Elzárjuk, és eltesszük a szemünk elől. Meg kell várni, hogy teljesen, kémiai értelemben is kihűljön. Nálam ez úgy működik, hogy egy délelőtt elkészítem olyan 15 perc alatt, berakom a kamrába, és másnap reggelig rá sem nézek. 
Addigra megdermed, konkrétan olyan lesz, mint a kocsonya. Ekkor előkapjuk a gépi mixert, habverőt, ki hogy nevezi, és elkezdjük fölkeverni. Ha nem biztos, hogy elég erős a mixer, akkor inkább kisebb adagokban keverjétek. 
Az állaga nyúlós, olyan igazi náthás takony-szerű lesz. (férfiaknak más szokott róla eszébe jutni :D) 

Nincs benne állag- és állományjavító, ennek köszönhető ez a kissé furcsa állag, de könnyedén meg lehet szokni, és igazából a pumpás adagolóba téve másnak nagyon ez fel sem tűnik. És a kemikáliák hiányának köszönhető az is, hogy nem habzik túlzottan (csak akkor, ha jó sokat nyomtok ki belőle), de ez a tisztító hatását nem befolyásolja. 
Miután használjátok, nem lehet érezni azt a csúszós, megszokott érzést, amit a bolti szappanok után éreztetek, ennek átveszi a helyét a száraz, igazán tiszta kéz érzése. Ekkor még lehet benned hiányérzet, de ne használj rá kézkrémet, mert ez a normális érzés, nem az, amit eddig megszoktunk a bolti cuccoktól. Néhány nap, és pihe puha kezetek lesz tőle. 

Mivel nem tartalmaz tartósítót sem, így az állaga egy idő után elkezd visszadermedni. Hogy megkönnyítsd a dolgodat, minden utántöltés előtt a nagy mennyiséghez adj egy kevés forró vizet. Ezzel rázogasd föl a nagy flakont, így visszanyeri azt a takonyszerű állagot, és így könnyebb lesz a pumpás adagolóba átönteni. (Ahhoz egyébként célszerű tölcsért használni, épp az állaga miatt). 
Ha nem vagytok nagy folyékony szappan-használók, akkor kezdetben fél adagot készítsetek, ebben az esetben előfordulhat, hogy olykor a kicsi pumpás adagolóba is kell némi meleg vizet engedni, hogy ne kocsonyásodjon vissza.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése