2013-04-09

Az igazán hatékony szemránckrém

Odavagyok érte, komolyan. Legfőképp nem magam miatt, mert 31 vagyok még (bár hozzáteszem, a tizenéveskorom óta létező kis barázda sincs már jelen, csak, ha nagyon közelről nézem magam), de készült már ajándékba 40-55 éves dajkanéniknek, óvónéniknek, akik azóta is kérik. És tényleg rengeteg visszajelzést kaptak, hogy olyan kisimultnak tűnnek. 
A recepthez be kell szerezni bizonyos dolgokat, de azok jó sok krémre elegendőek lesznek, szóval megéri az árát (jó, még többet is, mert 200 Ft körülire jön ki egy adag).

Azóta ez a recept már elég sok helyen megjelent, szóval lehet találkoztatok már vele itt-ott. 

Lenmagzselés szemránckrém 

Első lépésben lenmagzselét készítünk: 
4 evőkanál lenmagot főzzünk fel 4 deci vízzel, amíg zselésedni nem kezd. Itt érdemes figyelni, és résen lenni, mert ha túl sűrűre készítjük, akkor nehéz lesz leszűrni (és hát a másik fő szempont a könnyedén, lazán készítés). Ha zselésedik már, akkor egy kis lyukú szitán leszűrjük. Ez a lenmagzselé. 

Ezután egy edénybe mérjük bele az alábbiakat: 

4 gramm mandulaolaj 
2,5 gramm olívaolaj 
1 gramm E vitamin (ez lehet por, de úgy ritkábban kapni, így megfelel a folyadék is, lehet 10 ml-is üvegben, vagy kapszulában rendelni, venni, ha ez utóbbiban szerzitek be, akkor a kapszulát kiszúrni, és úgy csepegtetni belőle a folyadékot) 
2 gramm lysolechitin 
2,5 gramm kakaóvaj 
1 gramm sheavaj 

Ezeket az anyagokat vízfürdőben olvasszuk össze, melegítsük, amíg fel nem olvad az összes alkotó. 

Amikor kész, hozzáöntünk 
12 gramm lenmagzselét 
2,5 gramm glicerint 
0,3 gramm optiphent 

Az egészet keverjük össze a robotgép dagasztókarjával, és pakolhatjuk is a tégelybe, tégelyekbe. 

Egy kis infó az alapanyagokról: 
A mandula- és olívaolaj jótékony hatásáról nem kell beszélnem szerintem. A shea-és kakaóvajról is sok jót hallottunk már. 
Az E vitamin egy olyan antioxidáns, ami azontúl, hogy megnöveli a többi hordozó tartósságát, szabályozza a bőr nedvességtartalmát, kisimítja, rugalmassá teszi azt. 
A lysolecitin ártalmatlan, nem káros növényi emulgeálószer. 
A glicerin mennyiségétől függ az, hogy sok bolti kence rossz vagy jó hatással van e a bőrre. Ugyanis, ha a glicerin nagy mennyiségben van jelen, akkor fokozatosan veszi el a bőrünkből a vizet, miközben mi egy darabig azt érezzük, hogy jót tesz a bőrünknek. Itt ebben a krémben olyan kis mennyiségben van jelen, ami a jótékony hatását erősíti a krémnek. 
A lenmagzselének nagyon sok jó hatása ismert, erről sem kell bővebben beszélni. 
Az optiphent pedig egy tartósítószer, de nem ám akármilyen. Rengeteg adat van róla, semmilyen káros anyagot nem tartalmaz, azonban a receptből el is hagyható, csak tároljátok akkor hűtőben. 
Ez inkább éjjelre való krém, de valóban hiper-szuper. 

A megmaradt lenmagzseléből készíthettek a családnak, barátoknak is belőle krémet, de pattanásos bőrre való arcgélként is föl lehet használni, úgy, hogy a megmaradt lenmagzselé feléhez tesztek 3 csepp levendula-, 2 csepp teafa illóolajat, és 5 csepp édes-narancs  vagy citrom-illóolajat (a narancs- és citromolajjal vigyázni érdemes, mert halványítja a foltokat, de nagy napsütésben a bőrt fényérzékennyé teheti, így főleg ősztől tavaszig javasolt csak a használata). 

A másik megmaradt maradék részt pedig föl lehet használni hajzseléként, vagy folyékony szappan sűrítő anyagaként, szóval sok-sok dologra jó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése