2014-08-06

Piros arany házilag

Hozzávalók (a mennyiség 3 bébiételes üvegre volt elég): 

8 nagy kápia paprika/vagy pritamin (valamivel több volt, mint egy kiló) 
1 fej hagyma 
3 kiskanál ecet 
1 kiskanál cukor 
só 
bors 
2 gerezd fokhagyma 

Az elején leszögezem, hogy sokkal jobban hasonlít a boltira, ha pritamin paprikából van készítve, kápiából viszont valami észvesztően finom és zamatos. 

A paprikákat megtisztítjuk, kicsumázzuk, és nagyobb cikkekre vágjuk. 
Egy nagyobb edénybe öntünk 1 deci vizet, hozzáadjuk a paprikát és az apróra vágott hagymát, és belenyomjuk a fokhagymát. 
Egy ideig fedő alatt, majd amikor már nagyon forr, fedő nélkül pároljuk puhára. 
Amikor a víz elfőtt, turmixgépbe lapátoljuk, és krémesre turmixoljuk a paprikát. 
Ekkor adjuk hozzá a sót, borsot, ecetet, cukrot. Közben kóstolgassuk. Ha több sót teszünk bele, akkor a tartósítás egy lépésből megoldott, viszont nálam a gyerekek szokták ezt tojásra is nyomni, ezért én csak a szánk ízének megfelelően sóztam. 

Ezután még tegyük vissza egy kis lábasba, és forraljuk fel újra. Vigyázz! Köpködni fog. Néhány perc forralás után kanalazzuk üvegekbe. 
Ha bőven sóztad, itt már le is zárhatod, ha csak kellemesen, akkor: 
-Önts a tetejére vékony rétegben olajat. 
-Zárd le az üvegeket. 
Száraz vagy akár nedves dunsztban (ahogy tetszik) hagyd kihűlni őket. 

Felbontás után tedd hűtőbe.



1 megjegyzés: