"Nem az a buta ember, aki valamit nem ért meg, hanem az, aki megérti ugyan, de úgy cselekszik, mintha nem értené." (Charles Richet)
2013-12-02
Rizstej készítése házilag
Kiváló alternatíva a bolti rizstej helyett.
Laktóz- és/vagy tejérzékenyek babáknak, felnőtteknek egyaránt ajánlom. Meg amúgy is..kiváltható vele a tehéntej.
Hozzávalók:
20 dkg rizs
1 liter víz
+ a hígításhoz minimum 7 és fél deci víz
A rizst átmostam, feltettem főni annyi vízben, amennyi ellepi. 1 órán át főztem, gyakorta megkeverve, hogy ne ragadjon le. Az elfőtt vizet mindig pótoltam. 1 óra hossza alatt nálam épp 1 liter víz fogyott. Ezután hozzáöntöttem 7 és fél deci forralt vizet, összeturmixoltam, vártam, míg hűl egy kicsit és leszűrtem. Minél sűrűbb szövésű szűrő, vagy gézlap, esetleg nylon harisnya alkalmas e célra.
Állagát tekintve egy hígabb puding jelenleg, felhasználás szerint egészen tej állagig hígítható.
A bolti rizstej íze édesebb, ez egészen natúr ízű.
Lehet variálni, vaníliával édesíteni, fahéjjal fűszerezni.
Ebből a mennyiségből közel másfél liter tejet kaptam.
Hamarosan hozok egy másik elkészítési módot is.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése