Ennek az elkészítése szintén roppant egyszerű dolog, tényleg nincs benne semmi bonyolultság. És nagyon gazdag, fűszeres, kellően csípős ízvilágot kapunk végeredményként. A hűtőben kb. egy hónapig eláll, és felbontás előtt 1-2 nappal már érdemes betenni oda. Komolyan, frenetikus! Aki rákap az ízére, nem fogja ezentúl boltban venni.
Hozzávalók:
1/4 bögre víz
1/4 bögre egész, sárga mustármag
1/4 bögre méz
2-3 evőkanál almaecet
2 evőkanál őrölt mustármag (kávé-, dió-, mákdarálóban könnyen ledarálható, vagy kicsi kezünk, mozsár, klopfoló kalapács... csak kreatívan :))
1 teáskanál só
1/8 teáskanál őrölt szegfűszeg
(mint látható, az almaecet kivételével minden hozzávaló olcsó - és mennyit kérnek a leggagyibb mustárért is a boltban? - ...az almaecet pedig hosszú-hosszú ideig megőrzi a minőségét, mintha az üvegemre az lenne írva, hogy korlátlan ideig. És az ecetet még fölhasználhatjuk nagyon sok ételben, kozmetikumban, illatosítókban, stb.).
Elkészítés:
Egy kis lábasban felforraljuk a vizet, tegyük bele a mustármagot, fedjük le, vegyük le a tűzről, majd hagyjuk állni addig, míg a mustármag fel nem szívta az összes vizet. Ez kb. 1 óra hossza.
Ezután tegyük a mustármagot a turmixgépbe, adjuk hozzá a mézet, ecetet, őrölt mustármagot, sót, szegfűszeget, majd turmixoljuk össze teljesen krémesre, majd pakoljuk szépen üvegekbe.
Lehet kinyomtatni hozzá kis dekoratív címkéket, a tetőt szépen le lehet egy kis anyaggal kötni, és máris szép ajándék.
Egy időben kapható volt a Lidlben narancsos mustár. Azt imádtam már akkor is, és ezt is narancsossá lehet varázsolni némi kifacsart narancs levével, vagy leturmixolt narancscikkel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése