2013-06-09

Házi krémsajt

Olcsón, egyszerűen, megterhelés nélkül, tulajdonképp nulla munkával. :)

Az alábbi krémsajt kiválthatja a mascarpone sajtot, tehát édességek készítésénél is felhasználhatjuk, de simán lecserélhetjük a bolti kenhető krémsajtokat is erre. Uzsonnára, reggelire, tízóraira is kiváló. Paradicsomba töltve, vagy paprikára kenve..nyami..

Az ízesítésnek pedig csak a fantáziánk szab határt. Lehet natúr, zöldfűszeres, csípős, diós, borsos..most hirtelen csak ennyi ugrott be.

Elkészítés a következő:

3 nagy dobozos 20%-os tejföl
1 mokkáskanál só

A tejfölt kikeverjük a sóval, vékony vászonba helyezzük, vagy gézlapba, ezt beletesszük egy szűrőbe, amit egy lábas tetejére akasztunk. Egy éjjelt hagyjuk csepegni. Ekkor kivesszük  és megvizsgáljuk. Ha állagában nagy különbség van az alja és a teteje között, akkor átfordítva még estig hagyjuk csepegni. (tehát ami éjjel a szűrő alján volt, nappal a szűrő tetején lesz, de erre a műveletre nem mindig van szükség).



Ilyen volt egy éjjel után..ahol látszik a gézlap nyoma, az a rész olyan fél centis mélységig jóval sűrűbb állagú volt, mint a közepe...


Ezután még egy napig átfordítva hagytam csepegni, ekkor már nagyon kevés lé jött ki belőle.

A végeredmény:




Érdemes kipróbálni!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése