2013-06-03

Főzzünk havonta......egyszer :)

A családanyák, nagymamák, háztartást vezetők azt gondolhatják, hogy ez egy álom, igaz? Nos, most az álom valósággá válik. :)
Lesz vele némi munka, némi koncentráció, de igyekszem minden segítséget leírni, ami csak eszembe jut.
Napokig nézegettem különféle blogokat, ugyanis ez már külföldön bevett szokás, és nagyon sok háztartásban rutinszerűen működik az, ami nekünk elképzelhetetlen...volt, idáig.

A dolog lényege az, hogy havonta egyszer főz az ember, egy egész havi mennyiséget, és azt lefagyasztja.  Hihetetlennek tűnik, de higgyétek el, nem az. (sokan így is dupla adagot főznek bizonyos ételekből, hiszen van, amiből nem lehet keveset főzni, ebben az esetben is a fagyóban landol az étek másik fele, s az bizony a következő hónapban kerül elő a rejtekéből). Befőző automatával rendelkezők előnyben, nekik könnyebb dolguk van, mert sok készételt is tudnak tartósítani az automata segítségével.
A lényeg a szervezésben rejlik. No és persze a koncentrációban.
Elsőként a menüt állítottam össze. Őszintén szólva ez volt a legnehezebb része, mert próbáltam minél kevesebb hozzávalóból, minél változatosabb ételeket kitalálni, és persze az sem volt utolsó szempont, hogy minél kevesebb hozzávalóból ússzuk meg a dolgot.

Többféleképp lehet megoldani az egészet, akinek nagy fagyasztója van, annak a hónap során kevesebb, mint 10 percet, ha kell naponta a főzéssel foglalkoznia. Akinek kisebb a fagyasztója, annak napi 1-15 percből fog sikerülni megoldani a szakácskodást.

A menüsor és a mennyiség 2 felnőtt és egy 7 éves gyerekre lett méretezve, a felnőttekre legtöbb esetben csak vacsora van számolva. A gyerekre a főételből napi 2 étkezés (ami egyik nap a vacsora, másik nap az az ebéd..tehát az új étel, mindig a vacsora).
Tízórait, uzsonnát nem számoltam, mivel a kertünkben mostantól folyamatosan terem a sok gyümölcs és zöldség, így a tízórait és uzsonnát ezzel megoldom. De erre is fogok írni lehetőségeket. A gyerekreggeli pedig mindig a kisfiam éppen aktuális kívánsága szerint alakul, nagy és hosszadalmasan elkészíthető vágyai nincsenek, szóval az a 2 perc igazán nem okoz problémát, és nem borít fel semmit.

Az első, egyik legfontosabb teendőnk a menü megírása után az, hogy tárolásra alkalmas dobozokat szerezzünk, kellő mennyiségben, lehetőleg ne összevissza alakban, hogy a helyet megfelelően tudjuk kihasználni. Javasolt esetleg tejes dobozok, rostos levek dobozait összegyűjteni, a tetejüket levágni, így téglalap alakú kis vödröcskéink lesznek, amibe egy zacskót teszünk, és ebbe kerülhetnek majd az ételek. Ez esetben annyi helyünk lesz, ahány dobozt be tudunk szorosan pakolni egymás mellé a fagyasztóba.

És akkor vigyázz, kész, rajt....a menüt, bevásárló listát egy külön bejegyzésben teszem közzé, úgy talán könnyebb eligazodni a sűrűjében. Ezen kívül külön bejegyzést kap majd a tennivalók sorozata is.:)
Igyekeztem a menüt úgy összeállítani, hogy az gluténra érzékenyeknek, paleosoknak is megfeleljen, ezesetben biztosan van néhány egyszerű hozzávaló, amit vagy helyettesíteni kell, vagy ki kell hagyni. (például a pizza alatt a paleosok értsenek paleo pizzát, ami szintén megfelel a gluténérzékenyeknek is...akik a rizzsel és paradicsommal nem kötnek kompromisszumot, azt szintén hagyják majd el..stbstb.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése