2013-06-03

Főzzünk havonta....egyszer 2. rész - Menü és teendők

És akkor jöjjön a menüsor, amit átlagos magyar ételekből vagy könnyen elkészíthető, gyakran asztalra kerülő ételekből állítottam össze. Nem vettem figyelembe, hogy nyár van(?), így szerepelnek benne jó nehéz, igazi magyar gyomorhoz való ételek is.:)))

Menü:

  • Töltött káposzta                  ->    40 darab                          -> 2 adag
  • Olaszos húsgombóc            ->    fél kiló húsból                   -> 1 adag
  • Bolognai                             ->   ~1 kg húsból                      -> 2 adag
  • Fasírt                                  ->   ~20 darab                          -> 1 adag
  • Pörkölt                               ->   ~2 kiló húsból                     -> 3 adag
  • Káposztás hús                    ->     vegyes husiból                   -> 2 adag
  • Göngyölt pulykamell           ->    1 kg húsból                         -> 2 adag
  • Sült hal                               ->    1 kg húsból                         -> 2 adag
  • Milánói makaróni                ->  30-40 dkg sonka                  -> 1 adag
  • Kacsacomb sütve               ->         3 db                              -> 1 adag
  • Pizza                                  ->       1 tepsivel                         -> 1 adag


Összesen:                                  18 adag étel

Ez a 18 adag számításom szerint elég lesz egész hónapra, számolva azzal, hogy lesznek maradékos napok, és hideg kajás napok is. Hetente 2 alkalommal fölteszek egy nagy fazék levest, egy egy adag frissen szedett gyümölcsből, zöldségből. Mivel a tejszín kicsapódik, így ezt nem fagyasztom, és lássuk be, örülünk, hogy most termett, de ezekből is érdemes nagyobb adagokat készíteni és a hűtőben tárolni..2 napig biztosan szívesen jár rá mindenki, és maguktól főnek. (most is fő épp egy adag, majd megyek és elzárom, de rá sem kell nézni, így ezt megteheti bárki fürdés közben, gyerekkel való játék közben is)

Most jön a rafinéria.
A bolognaiból egy adag bolognai spagetti és egy adag lasagne készül.
A pörköltből egy adag gulyásleves, egy adag tejfölös gombás hús és egy adag tarhonyás hús.
A káposztás húst is lehet variálni, hogy az egyik adag székelykáposzta legyen.
A göngyölt pulykamellnél az egyik adagot kolbásszal és sajttal töltöm, a másik adagot pestoval, sonkával.
A sült hal egyik felét szeletekre vágom, másik felét vastagabb csíkokra (mint egy halrudacska).


(zárójelben írok néhány változatot: darált húsból akár rakott karfiol, rakott káposzta, rakott brokkoli is készíthető, ha a listából bármelyik nem tetszik.
Pörköltnek való húst is számtalan módon lehet elkészíteni: fokhagymásan, natúron, lecsósan, vadasan, de akár kínai ételeket, bármit készíthetsz a húsból.
A pulykamellet, halat, kacsát lecserélheted bármi más olyan ételre, amit ha nyersen kiveszel, nincs 5 percnél több dolgod az előkészítésével, ugyanis ezeket fűszerezve, előkészítve, de nyersen teszem a fagyasztóba..ilyen lehet pl sütni való kolbász, oldalas...)


A munkamenet a következő lesz:
Akinek nagy fagyasztója van, az minden ételt el fog készíteni (tehát nem csak a pörkölt alapot, hanem a gulyáslevest, a tarhonyás húst). Akinek kisebb, az csak az alapot készíti el, és a megadott adagok számában külön dobozolja, és majd olvadás után adja hozzá frissen a többi alapanyagot. Tehát a gulyáslevesnél a húshoz adjuk a zöldségeket, együtt pirítjuk kicsit, majd fölengedjük vízzel és tovább fűszerezzük. És így tovább a darált húsos ételekkel is...

Első napon a darabolással kezdünk.
A hagymát apróra vágjuk, a sárgarépát, petrezselymet fölkarikázzuk (ha kicsi a fagyasztó, akkor ez utóbbi kettő bezacskózva, felcímkézve, hogy "gulyás zöldség" mehet is rögtön a fagyasztóba, hogy ezt is majd csak éppen bele kelljen dobni és ne kelljen darabolgatni aznap, amikor a gulyás leves lesz a főétel).
Káposztát leveleire szedjük.
A húsokat földaraboljuk, szeleteljük, a különböző ételekhez kiadagoljuk a mennyiségeket. (bolognaihoz 1 kg, olaszos húsgombóchoz fél kiló, fasírthoz fél kiló...stbstb.)

Azokat a húsokat, amiket nyersen teszünk el, lehetőség szerint szintén ezen a napon fagyasszuk.
Tehát: A halat befűszerezzük, majd folpackkal egymástól elválasztva tesszük zacskóba és fagyasztjuk. Természetesen külön a 2 adagot, és ha kedvünk tartja, mindkettőnek másféle pácot készítsünk.

A kacsacombokat csak beirdalom, és mehetnek is a hidegre. Majd amikor kiolvasztom, akkor sütés előtt sózom, tepsibe rakom, pici vizet öntök alá, lefedem fóliával és 150 fokon 2 órán át hagyom a sütőben. Ezután leveszem a fóliát és 190 fokon, olykor a zsírjával meglocsolva rápirítom a bőrt is.

A pulykamelleket szintén nyersen teszem el, a fent említett módon először fűszerezem a szeleteket, megtöltöm, feltekerem, körbetekerem baconnel és 2 zacskóban teszem a fagyasztóba a két adagot.

Ha mindezek után még van erőnk, kedvünk és kitartásunk, akkor összeállíthatjuk a fasírt alapot és a töltött káposzta töltelékét is.

A második napon föltesszük gyorsan főni a pörköltet, és a káposztás húst (könnyű dolgunk van, hiszen előző nap még a hagymát is fölaprítottuk).
Amíg ezek főnek, betöltjük a töltött káposztát és gombócoljuk a fasírtot és a húsgombócot.
A töltött káposztát is főzni kezdjük, a negyedik szabad helyen pedig megsütjük a fasírtot és a húsgombócot. A fasírtot tálcára tesszük, a megsült húsgombócot pedig készre főzzük az alábbiak szerint.
Olaszos húsgombóc receptje:
Egy kevés olajon/zsíron 2 cikk szeletekre vágott fokhagymát pirítunk, és amikor elkezd jönni a fokhagyma illat, akkor felöntjük paradicsomlével (nekem házi van, de, hogy legyen szósz mondjuk olyan 1 liternyivel..van a l..lben és a te..oban olcsóbb dobozos püré, talán 3 dl vagy fél liter, az tökéletes, vízzel hígítva), forraljuk olyan fél órát, sóval, borssal, bazsalikommal fűszerezzük, majd belepakoljuk a pici gombócokat és rottyantunk még egyet rajta. (húsgombóc: fél kiló darált husi, 5 dkg reszelt sajt, egy kis fej hagyma nagyon apróra vágva, egy szelet kenyér kinyomkodva, só, bors, majoranna...ezekből 2 cm átmérőjű gombócok formálva, majd olajban/zsírban kisütve)

Amint ezek elkészültek a fazekakat rögtön hideg vízbe állítjuk, hogy a lehető leghamarabb kihűljenek.

Eközben pikkpakk elkészítjük a bolognai ragunkat, ezt is hideg vízbe áztatjuk. Amíg ezek hűlnek nyugodtan van időnk elkészíteni a milánói ragut és bedagasztani a pizza tésztát. A tésztát kelesztés után elősütjük, rápakoljuk a feltétet, és a szeleteket egymástól folpackkal elválasztva fagyasztjuk. Legegyszerűbb, ha egy tepsivel készítünk, és azt hat téglalap alakú szeletre vágjuk. Éppen akkora lesz egy szelet, mint egy egy literes tejes doboz.
A pizza szinte azonnal pakolható is a fagyasztóba, minden mást tegyünk be éjjelre a hűtőbe. Lehetőleg már kiadagolva. A pörköltnél először a húst szedjük ki, majd a húsra öntsük a szaftot, hogy az jól elzárja a húst a levegő elől.

A harmadik napon a dolgunk csupán annyi, hogy mindent felcímkézve bepakoljunk szépen a fagyasztóba.
Akinek a helye engedte és elkészítette az ételeket végső formájukban (lasagne, tarhonyás hús, gulyásleves), annak az elkövetkező hetekben nincs más dolga csupán annyi, hogy előző este a fagyasztóból átrakja a hűtőbe a másnap esti ételt. A jó fagyasztás titka ugyanis az, ha a fagyasztás minél gyorsabban, az olvasztás minél lassabban történik.
Akinek kisebb a fagyasztója és csak az alapokat adagolta ki, annak a többi hozzávalóra is figyelnie kell, és előre kell heti vagy kétheti menüt terveznie, hogy a hiányzó dolgokat megvegye. Tehát gombát, tejfölt pl nem érdemes a hó eleji nagy bevásárlásnál beszerezni, mivel romlandó mindkettő. A száraztészták megvehetőek. Tulajdonképp ahogy nézem a listát, talán pontosan csak ez a két dolog van, amit nem érdemes előre megvenni, de meg is lehet, csak akkor a tejfölös gombás húst előre kell venni a hónapban..:)



Aki mondjuk otthon készít kenyeret, talán a boltba járást is megúszhatja...:)) Ha jó előre gondolkodik egy precíz bevásárló listával. (a következő bejegyzés erről fog szólni) :)

A főételeken kívül fagyaszthatóak a péksütemények (habár őket először tálcás módszerrel érdemes fagyasztani, hogy ne ragadjanak össze, így kicsit macerásabb, főleg, ha nincs helyünk erre), akár az első kelesztés és formázás után, fagyasztható a piskóta, a torták, a linzertészta készen és nyersen is. Palacsinta 15-20 darab egy alufóliára téve és feltekerve, mint a bejgli. A fólia hengerre ráírjuk, hogy hány darab és zsupsz be a mélyhűtőbe.
Ha ezekre viszont már nincsen helyünk, szinte mindegyik sütiből készíthetünk instant port, amihez aztán később 2-3 perc alatt hozzáadjuk a nedves hozzávalókat és már dobjuk is be a sütőbe. Ehhez ötleteket az itt található bejegyzésekben gyűjthetsz. Ezek nagyon jól jönnek hirtelen édességvágy, vagy hirtelen látogatók esetén...nagyon sok időt meg lehet velük spórolni. (hamarosan paleo instant porok is jönnek).

Amit nem érdemes fagyasztani:

A majonézes, tejszínes ételeket, mert kicsapódnak. A kukoricát, a burgonyát, mert ezek ragacsossá és gumiszerűvé válnak. A szottyadós zöldségeket. Hirtelen nem jut több eszembe.

Számolni kell azzal, hogy a fagyasztás során az ételek veszítenek az ízesítés erejéből, ezért vagy intenzívebben fűszerezzünk, vagy felforrósításnál pótoljuk a hiányzó ízeket.
A fasírt kiolvadás után elveszti a ropogós kérgét, ezért azt érdemes forró olajban néhány perc alatt átforrósítani, ezáltal visszakapja a friss ropogós külső, puha belső állagát.


Nem mondom, hogy nem volt durva nap.....de a végeredmény..a tele fagyasztó és az elkövetkező nyugis, nem rohanós, nem kapkodós napok...hmm..mindenért kárpótol már maga a gondolat is. :))
Tuti a jövő hónapban is így csinálom.:) Hiszen itt a nyár....ne arról szóljon, hogy a konyhában dekkolok.
A következő bejegyzésben kaptok egy bevásárló listát. :)


1 megjegyzés:

  1. En a leghuzosabb picibabakoraszakban (0-3 honapos) tisztitottam elore krumplit, kockakra vagva tettem el a hutobe, es nem lett gumis. Lehet, hogy krumplifuggo. Vegulis a mirelit pommes frites is krumplibol van... elvileg :D

    VálaszTörlés